En laptop är lätt att ha med sig, enkel att använda var man än befinner sig och samtidigt tuff nog för att köra avancerade program helt utan problem.
Så oavsett om du använder den för daglig surf, att skriva mejl eller att köra avancerad programmering, är en laptop ett riktigt bra val.
Men i en djungel av olika modeller och märken av bärbara datorer kan det kännas svårt att veta vilken modell du ska välja. Vilken typ av dator behöver du egentligen? Häng med och läs mer så ger vi dig en enkel men tydlig guide!
Snabba tips innan ditt köp
Innan vi börjar komma in på olika tekniska detaljer och vilken bärbar dator som kan passa dig bäst, är det bra att tänka på några snabba detaljer som kommer hjälpa dig att välja rätt.
- Tänk på datorns skärmstorlek och vad det är du behöver. Om du använder datorn på dina resor och möten är det bra med en mindre skärm (12-14 tum). Men om du mest använder datorn hemma kan det vara perfekt med en större skärm.
- Om du ska använda din laptop för krävande program, snåla inte på processorn. Välj en processor som är stark nog för det du behöver den till.
- Välj en dator som har bra batteritid. Speciellt om du jobbar på resande fot är det viktigt med bra batteritid så du inte hela tiden behöver vara på jakt efter ett vägguttag.
Vad ska du använda din laptop till?
När du ska köpa en ny laptop är det viktigt att du först tänker efter vad du ska använda den till. Är det för dagligt hemmabruk med mejl och för att kolla lite Netflix, eller använder du olika program på jobbet som kräver mer prestanda? Vill du ha en stor skärm och lång batteritid, eller spelar det inte så stor roll? Alla dessa frågor hjälper dig att hitta rätt.
När du nu vet ungefär vad du behöver kan du börja jämföra olika modeller och deras priser.
Ett bra tips är att inte tänka så mycket på färg, design och märke. Fokusera istället på det som är viktigt: operativsystem, prestanda, batteritid och skärm.
Vilket operativsystem ska du välja?
Operativsystemet är hjärtat som gör att datorn fungerar. Och när du ska välja operativsystem finns det egentligen bara två stora spelare på marknaden, okej då… tre. Windows, macOS (Apple) och ChromeOS (Google).
Många har kanske redan en stark favorit. Men om det inte är fallet för dig kommer här en kort introduktion som kan guida ditt val.
Windows
Det mest flexibla operativsystemet, Windows 11, används på fler bärbara modeller än Chrome OS och macOS. Windows 11, den senaste versionen av Microsofts flaggskeppsoperativsystem, erbjuder också ett antal förbättringar jämfört med Windows 10.
macOS
Alla MacBook-datorer levereras med Apples senaste operativsystem, macOS Sonoma. Generellt sett erbjuder detta operativsystem liknande funktioner som Windows 11, men med ett annat gränssnitt som gör att startskärmen ser annorlunda ut, i mångas ögon snyggare.
ChromeOS
Googles ChromeOS är enkelt och säkert, men lite mer begränsat än Windows eller macOS. Användargränssnittet påminner mycket om Windows med en app-meny, ett skrivbord och möjligheten att dra runt fönster. Som namnet kanske avslöjar ligger också huvudfokus på Chrome-webbläsaren.
Tänk på din budget
Innan du börjar drömma om den senaste toppmodellen, ta en titt på din plånbok. Laptops finns i alla prisklasser, från budgetvänliga alternativ till lyxiga kraftpaket. Bestäm hur mycket du är villig att spendera och håll dig till det. Kom ihåg, den dyraste datorn är inte alltid den bästa för dina behov!
Bra tips på laptops vi rekommenderar
Här kommer några snabba tips på olika laptops för olika behov. Så beroende på vad du nu har analyserat och bestämt kan du kanske hitta en som passar dig bra. Annars kan du kolla fler modeller bland våra olika laptops för olika användningsområden.
1. HP Elite Dragonfly
En slimmad 13-tums laptop i elitklass med en skärm i Full HD+. Den har riktigt bra prestanda med en tiokärnig Intel i5-processor, 16 GB RAM-minne och en snabb och rymlig SSD-disk på 512 GB.
Snabba fakta
- 13.5" Antireflex IPS-skärm
- Intel Core i5-processor
- 16 GB DDR5 RAM
- 512 GB SSD-hårddisk
- Intel Iris Xe-grafik
- Windows 10 Pro med fri uppgradering till Windows 11
Användarexempel:
Daniel är nöjd med den här datorn. Han använder den inte bara på jobbet utan också på fritiden för lite spel och serier på Netflix. Skärmen är inte jättestor, men den fungerar perfekt på resande fot och i knät.
2. HP EliteBook 830
Detta är en kraftfull laptop för dig som företagare som vill ha en portabel dator med låg vikt. Den väger bara 1,3 kg! Trots det har den en kraftfull Intel i5-processor, 16 GB RAM och en snabb SSD-hårddisk med 256 GB.
Snabba fakta
- 13.3" Full HD IPS-skärm
- Intel Core i5-processor
- Fyrkärnig processor
- 16 GB DDR4 RAM-minne
- 256 GB SSD-hårddisk
- Intel Iris Xe-grafik
Användarexempel:
Anna driver företag och reser runt mycket, både i Sverige och Europa. Den här datorn har visat sig vara en perfekt lösning för alla hennes behov och fungerar perfekt för alla olika program som hon använder.
3. HP 14-em0024no
En lätt laptop från HP med en 14-tums antireflexbehandlad HD-skärm och bra prestanda för din vardag med en fyrkärnig Ryzen 3-processor. Den har också 8 GB RAM och en 256 GB SSD-disk som förbättrar upplevelsen ytterligare.
Snabba fakta
- 14" LED-skärm
- AMD Ryzen 3-processor
- Fyrkärnig processor
- 8 GB DDR4 RAM-minne
- 256 GB SSD-hårddisk M.2 PCIe NVMe
- AMD Radeon-grafik
Användarexempel:
Simon är programmerare och använder ganska krävande program. Men med den här datorn har det inte varit några problem alls att jobba. Den är snabb, lätt att ha med och har också en bra batteritid.
4. HP Spectre x360
Detta är en lätt och ultraportabel laptop med en högupplöst 13,5-tums pekskärm som är vändbar i 360 grader, vilket gör att du även kan använda datorn som en stor surfplatta. Trots detta har den mycket kraft med en trettonde generationens Intel Core i7-processor med 10 kärnor och en stor och ultrasnabb SSD-hårddisk på 512 GB.
Snabba fakta
- Pekskärm 13.5" IPS
- Intel Core i7-processor
- 10 processor-kärnor (2 performance, 8 efficient)
- 16 GB DDR4 RAM-minne
- 512 GB SSD-hårddisk
Användarexempel:
Med sin dubbla funktion har denna dator blivit en perfekt lösning för Linus. Han kan skifta mellan laptop och surfplatta och det hjälper när han har sina föreläsningar. Sen när han sitter ner för att skriva är den som vilken laptop som helst. Perfekt!
Viktiga specifikationer att överväga vid köp av laptop
Några komponenter i din dator är extra viktiga att kolla innan du gör ditt köp. Som nämndes tidigare i texten är processorn en av dem. Varför är det så viktigt att ha en bra processor, och vilka andra komponenter ska du ha koll på?
Processor (CPU)
Processorn är hjärnan i din dator och gör att allt fungerar på rätt sätt. Den gör alla olika uträkningar som krävs i olika program. Så när processorn är snabb, blir datorn snabb. De två vanligaste processorerna är Intel och AMD.
RAM-Minne
Ett RAM-minne sparar olika data för att det ska gå snabbt att öppna program, spela olika spel och jobba med olika program samtidigt. Ett större RAM-minne med bra utrymme kommer därför göra att din dator flyter bättre. Vi rekommenderar minst 8 GB, och helst 16 GB.
Lagring: SSD vs. HDD
När det kommer till hårddisken i en laptop är det ABSOLUT bäst med en SSD-disk. Den jobbar snabbare, tystare och blir inte varm som en HDD-disk. Därför har de flesta laptops som kommer ut idag en SSD-hårddisk. Om du längre fram behöver mer plats kan du alltid köpa till en bra extern hårddisk för att uppgradera.
Grafikkort
Vad gör ett grafikkort? Enkelt förklarat så gör grafikkortet att koden som kommer från processorn och operativsystemet blir bild och video. Så allt du ser på din skärm är tack vare ditt grafikkort. Därför är det extra viktigt med ett bra grafikkort om du jobbar med videoredigering eller program som Photoshop och andra liknande.
Skärmkvalitet
Glöm inte bort skärmen! Det är trots allt den du kommer att stirra på i timmar. Kolla efter termer som IPS eller OLED - dessa ger bättre färger och vidare betraktningsvinklar. Och om du gillar skarp text och bilder, sikta på en högre upplösning som Full HD eller ännu bättre.
Uppdaterbarhet
Tänk framåt! Vissa laptops låter dig uppgradera RAM eller byta ut hårddisken senare. Det kan vara guld värt om du vill förlänga datorns livslängd. Kolla produktspecifikationerna eller fråga säljaren om detta är möjligt med modellen du är intresserad av.
Andra saker du bör tänka på
För att ditt val ska bli så bra och komplett som möjligt kommer här några sista saker att tänka på, och som du ska ha med dig när du väljer din bärbara dator.
Batteritid
Var noga med att välja en dator som har bra batteritid. Detta kommer vara riktigt bra när du reser, eller sitter på ett mysigt café och jobbar. En bra batteritid är runt 10 timmar och det finns många datorer som erbjuder det.
Tangentbord och Pekplatta
På en laptop är dessa två faktorer oerhört viktiga. Bra tangenter och en bra "touchpad" gör att en bärbar dator går från bra till super. Ett tips när du köper online är att läsa om modellen innan och se vad andra har upplevt.
Anslutningar och Portar
En sista sak att tänka på är hur många anslutningar och portar datorn har. Varför? För att kunna ansluta en skärm med HDMI, en mus eller hårddisk med USB och kanske något annat som kan behövas i arbetet eller något liknande.
Bärbarhet
Ska du släpa runt datorn hela dagen? Då är vikt och storlek superviktigt. En lätt laptop (under 1,5 kg) med en 13-14 tums skärm är ofta en bra kompromiss mellan bärbarhet och användbarhet. Men om den mest ska stå på skrivbordet kan en större skärm vara skönare för ögonen.
Kylning
Kraftfulla laptops kan bli riktiga värmekällor. Kolla recensioner för att se om datorn du är intresserad av har bra kylning. En överhettad dator kan bli seg och i värsta fall skadas. Plus, ingen vill ha en laptop som låter som en hårtork!
Garantier och support
Tänk på vad som händer om något går fel. Kolla garantivillkoren och läs om företagets kundtjänst. En bra support kan vara guld värd om du råkar ut för problem. Vissa tillverkare erbjuder även förlängd garanti - det kan vara värt att överväga för dyrare modeller. Här på BilligTeknik erbjuder vi alltid garanti & premium support för våra kunder.
Miljöaspekter
Bryr du dig om miljön? Kolla efter energieffektiva modeller. Leta efter Energy Star-certifiering eller liknande märkningar. Vissa tillverkare använder även återvunna material eller har bra återvinningsprogram. Det känns bra i både hjärta och plånbok!
Laptop vs. Stationär: Vad passar dig?
Funderar du mellan en laptop och en stationär dator? Laptops vinner på mobilitet, men stationära datorer ger ofta mer kraft för pengarna. Om du mest jobbar hemma och vill ha maximal prestanda, kan en stationär vara bättre. Men för de flesta är flexibiliteten hos en laptop oslagbar.
Framtidssäkra ditt val
Sist men inte minst, tänk långsiktigt. Välj en dator som har lite mer kraft än du behöver just nu. Det kommer göra att den känns fräsch längre. Och om du har råd, satsa på mer RAM och en större SSD än du tror du behöver - du kommer tacka dig själv senare!