År 2017 slog "WannaCry"-viruset mot stora företag i hela världen och fick internetanvändare att darra. Viruset utnyttjade en okänd säkerhetslucka i Windows för att låsa enheter och krävde stora summor pengar för att sen låsa upp dem.
Detta är bara ett exempel på ett virus som blev stort och gjorde stora skador. Och det har funnits många som dem under historiens gång.
Så hur kan du skydda dig mot virus och även ta smarta beslut för att minska risken? I den här artikeln får du några bra tips på detta och en bättre bild om vilka virus som kan skada din dator.
Lär dig mer om detta:
- Därför är det så viktigt att skydda din dator
- Så skyddar du din dator mot virus på bästa sätt
- 5 sätt att minska risken för virus
- Vanliga virus att skydda dig mot
Därför är det viktigt att skydda din dator
En dator kan ta stor skada av ett virus. Därför är det viktigt att skydda den på bästa sätt.
När du och jag blir sjuka och mår dåligt är det ofta på grund av ett virus, kanske en förkylning eller influensa. När en dator får ett virus kommer den också börja att "må dåligt" (fungera dåligt). En vanlig förkylning bekämpar vi med hostmedicin och vitamin C, men hur får vi bort ett datorvirus och varför är det så viktigt att skydda datorn mot olika virus och andra attacker?
En stor anledning är att bara förra året var det runt 350 000 nya skadliga datorvirus som upptäcktes varje dag. Låter helt otroligt, men det hjälper att förstå att det är viktigt att skydda sig mot dem. Givetvis handlar det inte bara om enorma skadliga virus utan också om mindre virus som saktar ner din dator eller inte ens märks av.
Så hur kan du skydda dig på bästa sätt?
Så skyddar du din dator mot virus på bästa sätt
Säg att du har köpt en ny dator, nu vill du självklart hitta det bästa sättet att skydda den noga så att du aldrig får in något virus. Det första steget är att ha ett bra skydd installerat i din dator och det andra är att förstå hur du kan använda din dator på ett säkert sätt som kommer bidra till att din dator aldrig får några virus.
Vad ska du installera för att skydda dig?
Installera ett pålitligt antivirusprogram
Det är faktiskt så att oväntat många inte använder antivirusskydd. Du kanske har hört att ett visst märke av datorer inte behöver ett virusskydd, men det stämmer inte. Så oavsett vilket märke det är måste du ha ett antivirusprogram av hög kvalitet för att kunna försvara din dator mot virus.
Utan ett virusskydd kommer din dator inte kunna märka av att du fått in ett virus, och då kan det göra riktigt mycket skada efter ett tag, precis som ett virus i kroppen om det inte upptäcks och tas bort. Så nästa steg är att köra regelbundna virussökningar.
Programmera regelbundna genomsökningar med ditt antivirusprogram
Att ha programmet är bra men är av ingen betydelse om du inte kör virus-skanningar. Helst bör du köra en skanning en gång i veckan, varannan vecka eller när du tror att din dator kan ha fått ett virus. Du kan ställa in att antivirusprogram ska skanna automatiskt när det passar dig - till exempel en viss tid på dagen när du vet att du inte kommer att använda din dator.
När ett virus har identifierats kan ditt antivirusprogram också ofta hjälpa dig att ta bort det. Ibland kan det vara så att du har flera olika virus som kommit in i din dator, vilken tur att du installerade det där virusskyddet!
5 sätt att minska risken för virus
Låt oss nu kolla några bra tips för att du ska kunna undvika att olika virus ens närmar sig datorn. Det handlar om att vara smart och använda datorn på ett smart sätt. Då kommer du att undvika virus helt och hållet.
- Använd en brandvägg
- Undvik konstiga länkar
- Öppna inte mejl från okända personer
- Säkerhetskopiera dina filer
- Uppdatera ditt operativsystem regelbundet
1. Använd en brandvägg
En brandvägg är din dators första försvar. Det är skölden mellan din dator och internet, så om det fungerar på rätt sätt kommer chansen att du får virus minska mycket. Så försäkra dig om att du har en brandvägg som fungerar på rätt sätt och att du inte låter den släppa igenom filer som är misstänksamma eller hemsidor som inte är säkra.
2. Klicka inte på misstänksamma länkar eller popup-fönster
En enkel regel, men svår att följa. Tyvärr så klickar många på konstiga länkar på internet. Alla har vi kanske varit frestade att klicka på länkar till artiklar med spännande (hett) innehåll. Men många har också lärt den hårda vägen. Så om du inte känner till eller litar på en webbplats ska du vara försiktig och använd alltid en bra popup-blokerare (ofta inbyggd i din webbläsare).
3. Öppna inte bifogade filer i e-postmeddelanden eller länkar som du inte är säker på
E-post är ett enkelt sätt att sprida datavirus. Och vissa virus gör att det sen skickas till alla kontakter på datorn. Så om en fil ser misstänksam ut, om den har ett konstigt filnamn, om innehållet i e-postmeddelandet verkar konstigt eller om avsändarens e-postadress ser konstig ut - öppna det inte! Detta gäller även om det är från någon du känner.
4. Säkerhetskopiera dina filer
Om du någon gång har förlorat bilder eller viktiga filer på din dator vet du hur jobbigt det är! Så OM din dator någon gång skulle drabbas av ett virus är det viktigt att du redan har alla dina filer säkerhetskopierade på en extern hårddisk eller på molnet. Det gör att du kan återställa allt om du i värsta fall skulle behöva installera om allt på din dator.
5. Uppdatera ditt operativsystem
Du känner till de irriterande små uppdateringsmeddelanden som dyker upp hela tiden? Det är dags att sluta ignorera dem. Oavsett om du använder Mac eller PC är det viktigt att hålla ditt operativsystem uppdaterat. Utvecklare lägger ständigt till nya förbättringar, varav många hjälper till att hålla din dator fri från virus.
Vanliga virus att skydda sig mot
Skadlig programvara, eller virus, kan drabba alla typer av digitala enheter. Och Android-enheter är tyvärr särskilt sårbara. Data visar att 26% av alla infekterade enheter hade Android installerat. Det gamla antagandet att Apple-datorer skulle vara mer motståndskraftiga mot virus än PC har också visat sig felaktigt, då nyare data pekar på att Mac faktiskt drabbas av fler säkerhetshot än Windows.
Låt oss ta en titt på några vanliga virus:
Makrovirus
Detta datavirus finns normalt i Microsoft Office-program. Word- och Excel-filer är favoritplatser för makrovirus att komma in i. Så när ett makrovirus infekterar en fil kan det enkelt spridas till andra datorer när filen delas, till exempel via e-post.
Bootsektorvirus
Bootsektorvirus var stora på 90-talet och är ett av de äldsta typerna av virus. Bootsektorvirus går direkt till kärnan på din dator och påverkar start- eller 'boot'-processen. Dessa virus började sprida sig på disketter för många år sedan. Numera fästs de i ett mejl eller på USB-minnen. Om din dator får in ett bootsektorvirus behöver du en expert för att genomföra en fullständig systemformatering.
Trojansk häst
Viruset har fått sitt namn från en trähästen där grekerna gömde sig för att komma in i den antika staden Troja och är bland de mest lömska datavirusen. Trojanska hästar används av cyberkriminella och är förklädda som vanliga program som ska installeras på din dator. När de har installerats får de åtkomst till datorns filer och registrerar dina privata data, dina lösenord och din bankinformation. Detta kan sedan användas av hackare för att göra inköp online med ditt bankkonto eller avslöja din privata information.
Overwritevirus
Overwritevirus tar vanligtvis över en fil och rensar den ursprungliga koden utan att du ens vet det. När de har raderats kan de ursprungliga filerna inte återställas och all data förloras. De sprids ofta via e-post bilagor eller via filnedladdningar på internet, så skanna alltid filer med ett antivirusprogram innan du laddar ner och öppnar dem.
Webbläsarkapare
Som den digitala motsvarigheten till en jobbig säljare tar webbläsarkapare över dina internetsökningar och omdirigerar dig till sidor som du inte ens ville besöka. Även om det inte är lika skadligt som andra typer av virus lurar det dig och blir ett irriterande problem eftersom de sänker din användarupplevelse avsevärt när du surfar på internet. Om du upplever massor av slumpmässiga popup-annonser eller om din vanliga webbläsare har ändrats utan att du gjort något är chansen att du har en webbläsarkapare.
Polymorf virus
Detta är ett listigt virus. Som en kameleont som ändrar färg i varje situation ändras ett polymorft virus när det replikeras. Detta gör det svårt för de flesta antivirusprogram att hålla koll på dem. När den väl har hittat sig in i din dator - vanligtvis via en e-postbilaga eller en nedladdning från en misstänkt webbplats - har den sen frihet att radera dina filer, stjäla dina data och i allmänhet sabotera ditt operativsystem. Vilken tur att de bästa antivirusprogrammen börjar anpassa sig till dem med mer sofistikerade skanningstekniker för att fånga dessa jobbiga kameleontvirus.
Resident virus
En av de vanligaste typerna av virus som du (förhoppningsvis inte) kommer att stöta på är detta lömska viruset som hittar sin väg in i datorns minne och gör sig hemma. Resident virus kan komma från e-postbilagor, infekterade nedladdningar eller delade filer och aktiveras sedan när din dator utför en specifik åtgärd och kan till och med koppla sig till antivirusprogram, vilket lurar det som har till uppgift att få bort det. Den bästa lösningen? Ta hjälp av en expert.
Flerdelade virus
Dessa flexibla fiender ökar. Medan de flesta virus antingen attackerar datorns centrala bootsektor eller dess filer, kan ett flerdelat virus göra båda. Ett flerdelat virus är svårt att förebygga, vilket förklarar den snabba tillväxten för det under de senaste åren. De sprids vanligtvis genom .exe-filer - så genom program som Word och Excel. Hur vet du om din dator är infekterad med ett flerdelat virus? Tja, dessa virus äter upp ditt virtuella minne som ingenting annat, så förvänta dig massor av "din dator har lågt virtuellt minne" -meddelanden och en plötslig avmattning av din dator.
FAQ - Vanliga frågor om virusskydd
1. Hur kan jag skydda min dator från virus?
Installera och uppdatera antivirusprogram regelbundet. Undvik att öppna e-postbilagor eller ladda ner filer från okända källor.
2. Vad är skadlig programvara?
Skadlig programvara (malware) är program som är utformade för att skada eller få obehörig åtkomst till en dator. Det inkluderar virus, trojaner, spyware och ransomware.
3. Vilka tecken tyder på att min dator kan vara infekterad?
Tecken på infektion inkluderar långsam prestanda, oväntade pop-up-meddelanden, kraschar och okända program som startar vid uppstart.
4. Hur fungerar ett antivirusprogram?
Antivirusprogram söker efter kända virusmönster och övervakar systemet för misstänkt aktivitet. De kan också skanna filer och program för att identifiera och ta bort skadlig programvara.
5. Hur kan jag undvika phishing-attacker?
Var försiktig med e-post och länkar från okända avsändare. Kontrollera alltid avsändarens e-postadress och undvik att ge ut personliga uppgifter via länkar i e-post.